Kada je zahtjev za vizu dopušten

(OSNOVNI UVJETI DA BI VELEPOSLANSTVO PRIHVATILO ZAHTJEV)

 

Zahtjev za vizu dopušten je ako:

  1. je podnesen manje od 3 mjeseca prije datuma namjeravanog putovanja,
  2. je priložen obrazac Zahtjeva za vizu koji je uredno popunjen i potpisan (primjer pravilno popunjenog zahtjeva)
  3. je priložena putna isprava:
    •  koja vrijedi još najmanje tri mjeseca nakon namjeravanog odlaska iz Hrvatske, odnosno nakon posljednjeg namjeravanog datuma odlaska iz Hrvatske;
    • koja sadrži najmanje dvije prazne stranice,
    • koja je izdana u posljednjih 10 godina
  4. je priložena fotografija u boji veličine 35x45 mm:
    •  osobu mora prikazivati s neutralnim izrazom lica, otvorenih očiju i zatvorenih usta na frontalnoj snimci; 
    • iznimno, slijepe osobe koje nose naočale mogu priložiti fotografiju na kojoj su fotografirane s tamnim naočalama;
    • na fotografiji osobe koja zbog vjerskih ili medicinskih razloga nosi pokrivalo za glavu moraju se vidjeti obrazi, brada i čelo;
    • djeca na fotografiji moraju biti sama, a lice im mora biti u potpunosti vidljivo i oči otvorene;
    • na fotografiji glava osobe (od vrha brade do tjemena) mora zauzimati oko 2/3 fotografije, ali ne smije biti viša od 36 mm. Glava na fotografiji mora biti centrirana u središtu fotografije. Razmak očiju (od sredine lijevog do sredine desnog oka) mora iznositi najmanje 8 mm (optimalno 10 mm);
    • fotografija mora biti izrađena na visokokvalitetnom sjajnom i glatkom papiru bez površinske strukture, s visokom kvalitetom tiska. Pozadina mora biti jednobojno svijetla, bez uzoraka i s dovoljnim kontrastom prema licu i kosi.
  5. su prikupljeni biometrijski podaci – Veleposlanstvo Republike Hrvatske zasad ne prikuplja biometrijske podatke. Započet će se prikupljati najkasnije ulaskom Republike Hrvatske u Schengensko područje.
  6. je uplaćena propisana vizna pristojba: plaća se u Raiffeisen banci prije podnošenja zahtjeva za vizu u iznosu od 60,00 EUR, sukladno tarifnom broju 78. Zakona o upravnim pristojbama. Dokaz o uplaćenoj pristojbi dostavlja se prilikom podnošenja zahtjeva za vizu.

Ako gore navedeni uvjeti nisu ispunjeni, zahtjev za vizu je nedopušten i Veleposlanstvo ga neće prihvatiti.