Česta pitanja

 

1.

DA LI MI TREBA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU HRVATSKU?

2.

DA LI S HRVATSKOM VIZOM MOGU PUTOVATI U SCHENGEN ZEMLJE?

3.

GDJE MOGU PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

4.

KOLIKO DUGO MOGU OSTATI U RH SA VIZOM?

5.

KOLIKO PRIJE PUTOVANJA MOGU PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

6.

KOLIKO KOŠTA VIZA?

7.

KAKO MOGU PLATITI KONZULARNU PRISTOJBU ZA VIZU?

8.

PUTOVNICA MI ISTJEČE ZA DVA MJESECA. MOGU LI PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

9.

KOJI SU DOKUMENTI POTREBNI KAKO BI PREDAO ZAHTJEV ZA VIZU?

10.

MOGU LI IZAĆI IZ REPUBLIKE HRVATSKE I OPET SE VRATITI SA ISTOM VIZOM?

11.

IMAM VAŽEĆU DOZVOLU BORAVKA U SCHENGEN DRŽAVI. DA LI MI JE POTREBNA HRVATSKA VIZA?

12.

DA LI PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU HRVATSKU MORAM PREDOČITI NEKI DRUGI DOKUMENT OSIM PUTOVNICE I VIZE?

13.

PUTUJEM ZRAKOPLOVOM PREKO REPUBLIKE HRVATSKE I U ZRAČNOJ LUCI ČEKAM CONNECT FLIGHT. DA LI MI JE POTREBNA HRVATSKA VIZA?

14.

MOŽE LI MI SE PRODUŽITI VIZA?

15.

VIZA MI JE ODBIJENA. ŠTO MOGU UČINITI? DA LI SE VRAĆA PLAĆENA PRISTOJBA ZA VIZU?

 

 

 

1.

DA LI MI JE POTREBNA VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU HRVATSKU?

Državljanima Republike Kosovo potrebna je viza za ulazak u Republiku Hrvatsku. Pregled cjelokupnog viznog sustava možete pogledati na: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/

2.

DA LI S HRVATSKOM VIZOM MOGU PUTOVATI U SCHENGEN PODRUČJE?

Republika Hrvatska nije dio Schengen područja i izdaje vize samo za područje Republike Hrvatske. S hrvatskom vizom ne može se putovati u države članice Schengen područja.

3.

GDJE MOGU PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

Zahtjev za vizu možete predati u viznom centru VFS Global u Prištini (tel: +383 38 412 712; +383 38 412 812) te za turistički posjet, u akreditiranim turističkim agencijama NTSH Vector u Prizrenu i Vas Tour Operatoru Prištini

4.

KOLIKO DUGO MOGU OSTATI U RH SA VIZOM?

Viza je dozvola kratkotrajnog boravka koji može trajati do 90 dana unutar 180 dana razdoblja. To znači da možete maksimalno boraviti 90 dana u šestomjesečnom razdoblju. Koliko točno možete ostati u Republici Hrvatskoj utvrđeno je na vizi koju dobijete pod rubrikom: trajanje boravka.

5.

KOLIKO PRIJE PUTOVANJA MOGU PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

Zahtjev za vizu može se predati najranije 3 mjeseca prije početka namjeravanog putovanja. Preporučamo da se zahtjev preda što ranije kako bi se izbjegle gužve i čekanja.

6.

KOLIKO KOŠTA VIZA?

Cijena vize određena je zakonom o upravnim pristojbama i iznosi 60 €. Djeca do 12 godina ne plaćaju vizu.

7.

KAKO MOGU PLATITI KONZULARNU PRISTOJBU ZA VIZU?

Konzularna pristojba za vizu plaća se pri podnošenja zahtjeva za vizu u viznom centru VFS Global ili
akreditiranim turističkim agencijama.        

8.

PUTOVNICA MI ISTJEČE ZA DVA MJESECA. MOGU LI PREDATI ZAHTJEV ZA VIZU?

Kako bi zahtjev za vizu bio dopušten jedan od uvjeta je imati putovnicu koja je izdana u zadnjih 10 godina, koja ima dvije slobodne stranice za unos vize i koja je važeća još najmanje tri (3) mjeseca od planiranog povratka na temelju vize. U ovom slučaju zahtjev nije dopušten.

9.

KOJI SU DOKUMENTI POTREBNI KAKO BI PREDAO ZAHTJEV ZA VIZU?

Detaljne upute o dokumentima potrebnim za vizu možete naći na: 
http://ks.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/postupak-izdavanja-vize/

10.

MOGU LI IZAĆI IZ REPUBLIKE HRVATSKE I OPET SE VRATITI SA ISTOM VIZOM?

Ukoliko je vaša viza za 1 ulazak onda je omogućen samo jedan ulazak u Republiku Hrvatsku. Ukoliko je vaša viza za dva ulaska onda su omogućena dva ulaska u Republiku Hrvatsku, a ukoliko je vaša viza za MULTI ulazaka onda je omogućen ulazak više puta u razdoblju roka valjanosti vize. Trajanje boravka tj. dani odobreni na vizi sa 2 ili MULTI ulazaka se zbrajaju, odnosno iskorišteni dani se oduzimaju od ukupnog broja dana prilikom sljedećih posjeta.

11.

IMAM VAŽEĆU DOZVOLU BORAVKA U SCHENGEN DRŽAVI. DA LI MI JE POTREBNA HRVATSKA VIZA?

Stranci koji su nositelji dozvole boravka koju je izdala jedna od država članica schengenskoga prostora ne trebaju vizu za tranzit, ili za namjeravani boravak na području hrvatske koji ne prelazi 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.
Detaljnije na: http://ks.mvep.hr

12.

DA LI PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU HRVATSKU MORAM PREDOČITI NEKI DRUGI DOKUMENT OSIM PUTOVNICE I VIZE?

Posjedovanje vize nije garancija ulaska u Republiku Hrvatsku. Policijski službenik na graničnom prijelazu može vas zatražiti dodatnu dokumentaciju kako bi opravdali svoj ulazak u Republiku Hrvatsku.

13.

PUTUJEM ZRAKOPLOVOM PREKO REPUBLIKE HRVATSKE I U ZRAČNOJ LUCI ČEKAM CONNECT FLIGHT. DA LI MI JE POTREBNA HRVATSKA VIZA?

Državljanima Republike Kosovo koji su na proputovanju i ne napuštaju međunarodni prostor zračne luke i čekaju sljedeći let ne trebaju vizu za Republiku Hrvatsku.

14.

MOŽE LI MI SE PRODUŽITI VIZA?

Viza se iznimno može produžiti radi ozbiljnih osobnih ili humanitarnih razloga. Zahtjev za produženje vize podnosi se u Republici Hrvatskoj.

15.

VIZA MI JE ODBIJENA. ŠTO MOGU UČINITI? DA LI SE VRAĆA PLAĆENA PRISTOJBA ZA VIZU?

Ukoliko vam je viza odbijena dobit ćete pisano obrazloženje o tome sa uputama o mogućnosti žalbe na odluku o odbijanju. Plaćena pristojba za vizu se ne vraća.